T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KADIKÖY - Erenköy Şehit Orhun Göytan İlkokulu

SAYGI

 

 

DEĞERLER EĞİTİMİ " SAYGI " KONULU BÜLTENİMİZ

 

Saygı hayatımızın her döneminde önem verilen değerlerden biridir. Saygı; değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram anlamına gelir.

Ayrıca insanların dili, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun, ayırmadan farklılıklarını kabul etmektir. Saygı, otomatik olarak gelen bir değer değildir; kazanılması, üzerinde emek harcanması gerekir. Bir ihtiyara otobüste yer vermek, bir saygı davranışıdır. Karşısında konuşan kişiyi dinlemek, konuşan kişiye verilen değer ve saygı ifadesidir. Bir toplumda anneye, babaya saygı gösterilmezse veya tüm insanlar birbirlerine olan saygısını kaybederlerse o toplumda huzursuzluk oluşur ve suç oranları yükselir. Birbirlerine saygı ile yaklaşan toplumlarda ise suç oranları azalır.

Saygı görmek için saygıya layık olmak gereklidir. Saygıya layık olmak da önce kendi kendimize saygı duymak demektir. Kendi varlığımızı keşfetmek, başkaları yerine kendi kendimiz olmak, düşünen, duygulara ve iradeye sahip bir varlık olarak kendimizi ne çok küçük ne de çok büyük hissetmek ve önce kendi varlığımıza saygı duymak olduğunu anlamaya çok ihtiyacımız var. Böylece diğerlerine de saygı duymak için çok sayıda sebebe sahip olacağız.

Çocuklar "saygı" değerini ilk ailelerinde edinir ve şekillendirerek içselleştirirler. Böyle baktığımızda ebeveynlere saygılı bir birey olma yolunda çocuklarına öğretecekleri, kazandırabilecekleri çok şey vardır.

ANNE VE BABALAR NELER YAPMALI ?

· Önce siz çocuklarınıza saygı duyduğunuz gösterebilirsiniz. Eşinize, komşularınıza, sizden farklı insanlara saygılı davranabilirsiniz. Ve tabi kendinize... Unutmayın, çocuklar yaşarken öğrenir. Onların akıllarında kalan sözler değil, davranışlardır.

• Çocuğunuzun her insanın, farklı özelliklere sahip olsa da eşit haklara sahip olduğunu anlamasına yardımcı olabilirsiniz.

 · Aile büyüklerine belirli günlerde ya da geleneksel hale getirerek ziyarete gidebilirsiniz. Bu alışkanlığınızı çocuklarınıza miras olarak bırakabilirsiniz.

 • Başkalarına karşı kaba ve saygısız davranışları olduğunda konuyla ilgili farkındalık kazandırmaya çalışarak yaptığının neden yanlış olduğunu anlatabilirsiniz.

 • Çocuklar özellikle kendilerine saygı duyulduğunu bilmelidirler. Bunu fark ettirebilmeniz için; sözünü kesmeden, gözlerinin içine bakarak dinleyebilir, odasının kapısını tıklatarak girebilir, kararlar alırken ona da fikrini sorabilirsiniz.

 · En iyi ve en doğru kararı verdiğinizi düşünerek onun yerine seçim yapmayın. Kendi seçimini kendisinin yapmasına fırsat tanıyabilirsiniz. Doğruyu seçtiğinde de çocuğunuzu takdir edebilirsiniz.

· Doğru karar ve davranışlarında onu takdir edip yanlışlarında da yanında olduğunuzu hissettirebilirsiniz.

• Çocuklar kişisel farklılıkların kabulünü sizden öğrenirler. Herhangi bir seçiminde çocuğunuza 'Demek bunu seçtin! Zevkler farklı olabilir!' diyebilirsiniz.

 · Kardeşleri birbirleriyle kıyaslamayın ve onları benzerliğe zorlamayın. Kişilik ve mizaç birbirine benzetilemez. Her çocuk farklı ve özeldir.

• Çocuğunuza teşekkür etmeyi ve özür dilemeyi öğretebilirsiniz.

• Küçük yaştan itibaren sadece diğer insanlara değil, çocuğunuzun çevresindeki bütün varlıklara saygı duymasını öğretebilirsiniz. Özsaygısı yüksek olan çocuklar saygılı davranış gösterebilirler. Aile içindeki bireylerin birbirlerine karşı saygılı davranışları, kibar konuşmaları ne kadar çok olursa, çocuğun saygılı olma olasılığı da o kadar artar.

 ÇOCUKLARA SAYGIYI ÖĞRETMENİN EN İYİ YOLU ONLARA VE ÇEVREDEKİ HER VARLIĞA SAYGILI DAVRANMAKTIR.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.10.2023 - Güncelleme: 16.10.2023 15:42 - Görüntülenme: 48
  Beğen | 0  kişi beğendi